Belépés
Új recept írása | Receptjeim | Kedvenc receptjeim | Receptek
Pehelytorta recept Kedvelt receptek
Fogás: desszert, Alkalom: születésnap, Elkészítési idő: 90 perc, Nehézségi szint: közepes
Hozzávalók 8 főre
» Tésztához:
» 120 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
» 40 g vaj,
» 1/4 l víz,
» csipet tengeri só,
» 2-3 tojás,
» vaj a forma kenéséhez,
» Töltelékhez:
» 500 g sötétszemű cseresznye,
» 75 g hársvirágméz,
» 1/4 kávéskanál vaníliapor,
» 3 lap zselatin,
» 1/2 l tejszín.
Tetszik a recept. Berakom a kedvenc receptjeim közé!
Elkészítés:

A korpát szitáljuk ki a lisztből. Forraljuk fel a vizet a vajjal és a sóval, húzzuk le az edényt a tűzről és szórjuk bele a lisztet. Te­gyük vissza a tűzre, és addig keverjük, amíg a tészta ös­szeáll és az edény alján vé­kony réteg képződik. Öntsük a tésztát tálba és keverjünk bele egy egész tojást. Állan­dó keverés közben hűtsük testhőmérsékletűre. Ekkor keverjük bele a második to­jást, a harmadikat pedig csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már teljesen felvet­te. Alaposan keverjük át a tésztát. Akkor jó, ha a kanálon megáll. Kenjünk ki vajjal és szórjunk be kevés korpával egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Tölt­sük bele a tészta harmadát, és 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat), középmagasra ál­lított rácson 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta pehelysze­rűen felemelkedik. A sütési idő első 10 perce alatt a sütő ajtaját tilos kinyitni! A torta­lapot rácson hűtsük ki. A másik két lapot ugyanúgy készítjük el. Közben mossuk, tisztítsuk meg, és magozzuk ki a cseresznyét. Melegítsük fel a gyümölcsöket 50 g mézzel és vaníliaporral, hogy a méz teljesen felol­vadjon. Áztassuk hideg víz­be a zselatint, csöpögtessük le, melegítve oldjuk fel és ad­juk a cseresznyéhez. Tegyük a masszát hűtőszekrénybe. Amíg hűl, verjünk kemény habot a tejszínből, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék mézet is. Keverjük a habot a lehűlt cseresznyé­hez. Két tortalapot kenjünk meg a cseresznyés tejszínnel, a harmadikat daraboljuk fel és szórjuk a torta tete­jére. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.
Másképpen: Cseresznye helyett készíthetünk pehelytortát párolt és szeletelt barackból vagy körtéből is.
Megjegyzés / tipp:

Én ananász & felezett barackkompótból is készítettem már, így is nagyon finom.
A harmadik lapot nem mindig törtem össze, hanem nagyon vékonyan megkentem a tálból kiszedett maradék tejszínnel, és a tetejére őrölt fahéjat szórtam.
1 komment 1 ember kedveli szalai0913
2012.10.07 09:39
Néhányan, akik kedvelik ezt a receptet:
Kommentek Új komment
tvnati 2012.11.18. 13:53 (#1)
Ez is jöhet
Címkék
forma kenéséhez, korpát szitáljuk, tészta ös­szeáll, edény alján, tésztát tálba, egész tojást, második to­jást, harmadikat pedig, kanálon megáll, tészta harmadát, tészta pehelysze­rűen, sütő ajtaját, torta­lapot rácson, masszát hűtőszekrénybe, maradék mézet, lehűlt cseresznyé­hez, cseresznyés tejszínnel, harmadikat daraboljuk, torta tete­jére, harmadik lapot, tálból kiszedett, tetejére őrölt, tönkölybúzaliszt, barackkompótból, hűtőszekrényben, hűtőszekrénybe, cseresznyéhez, vaníliaporral, előmelegített, készíthetünk, hársvirágméz, gyümölcsöket, pehelytortát, csöpögtessük, aranybarnára, felemelkedik, középmagasra, készítettem, cseresznyés, fokozatosan, Pehelytorta, cseresznyét, tortaformát, Töltelékhez, gázsütőnél, daraboljuk, Cseresznye, harmadikat, Tésztához, vaj, víz, csipet tengeri, tojás, forma kenéséhez, Töltelékhez, sötétszemű cseresznye, hársvirágméz, kávéskanál vaníliapor, zselatin, tejszín,
Kanalas fánk
1 komment 9 ember kedveli
Őszibarackos szelet !
0 komment 3 ember kedveli
Túrófasirt
0 komment 1 ember kedveli
Kötött galuskaleves
0 komment 8 ember kedveli
HAGYMATOKÁNY
0 komment 8 ember kedveli
CSERESZNYE TORTA
0 komment 5 ember kedveli
Tojáslikőr
0 komment 3 ember kedveli
Zöldborsófőzelék rántott párizsival
0 komment 13 ember kedveli
Lecsós rizs
0 komment 2 ember kedveli
Rakott padlizsán borral, paradicsommal és sajttal.
0 komment 8 ember kedveli
Bádeni őzgerinc.
0 komment 1 ember kedveli
Dödölle-pirított hagymával-
1 komment 13 ember kedveli
Alma torta
0 komment 3 ember kedveli
Gombás-krémsajtos töltött batyu
0 komment 8 ember kedveli
Édesköményes paradicsomleves .
0 komment 1 ember kedveli
Sajtos Rakott Hús
0 komment 16 ember kedveli
Receptbázis - A legfinomabb házi receptek gyűjteménye
© 2024 TVN.HU Kft.